topbella

Thursday, June 30, 2011

Tak PeRLu SoMbOnG MiNTak Doa

12.00pm, sayeda Zainab, cair0 -

          بسم الله الرحمن الرحيم
Alhamdulillah... Dr. Bell finished Oral Hist0logy... T0day i make it.. t0p up f0r written insya-Allah... =) Pray f0r me ya guys... I need dat desperately fr0m u ols.. H0pe dat d0a-d0alah 'll bring me t0 be an excellent muslimah d0c s00n... amin... 


Ehem2!! hehe.. i'm s0 happy t0day... All my beban was fading away~ i'm free... Syukran Ya Robb! N0w i admitted you're the best lover ever~ I L0VE Y0U SO MUCH.. Missing t0 see You up there... if i had a chance.. i make it t0day u n0e?? hehe. لا اله الا الله

DR. Bell dun want t0 st0ry long-long t0day.. hehe... but diz thing i need t0 share.. sharing is caring kan... =D 
If i'm not sharing diz wif  u ols... Dr. Bell felt guilty... Bec0z Dr. Bell loves u ols~ TRULY! wif da full of heart... ukhuwah dalam Islam no body can cincang-cincang dia kan?? hehe..



Tuesday, June 28, 2011

Hey, Problems! Wh0 Are Y0u??

3.00 pm, sayeda Zainab, Cair0 -
       سبحنالله والحمدالله ولا اله الالله
by meaning: Maha Suci Allah dan syukur pada Allah dan tiada tuhan selain Allah.


Say this with Dr. Bell guys, n0 b0dy can deny Allah's Power.... and believe Dr. Bell that any0ne yang hati masih lagi bersih... masih lagi ada kasih cinta rindu pada yang sepatutnya... akan rasa THE P0WER OF LOVE fr0m Allah... Allah pun tahu bercinta la... dat's why dia kurniakan pada Hamba-hamba-Nya LOVE.. KASIH SAYANG.... untuk apa guys??? untuk reply semula CINTA ALLAH!!! tuk bagi respond semula.... Macam mana ALLAH nk bercinta lau Makhluk yang Dia kasihi lived N0 Love... Logik la kan??? =D

Monday, June 27, 2011

MEH JADiK KAYA

9.50 am, Sayeda Zainab, Cair0 - Assalamualaikum WBT... =D Rindunyer rasa pada Yang Maha Esa... Pada Rasulullah SAW... Para Sahabat.... Sem0ga cukupkanlah d0a-d0a Dr. Bell and u ols sume untuk mereka... Amin... Ya Robb... Jangan sesekali kita lupa d0a untuk junjungan mulia.. selawat dan salam... Sesungguhnya he's the 0nly 0ne yang akan t0long u ols kat akhirat nnti... Make benefits 0f it... tak susah pun~ Move y0ur m0uth and say    صلى الله عليه وسلم 
Insya-Allah... Allah bless u ols... =D T0day, i g0t a st0ry of sumthing that i th0ught it was interesting t0 sh0w off... but d0n't kn0w la u ols.... 



Friday, June 24, 2011

BELAJAR HUKUM DiRi

4.40 pm, sayeda Zainab, Cair0 - Praise t0 Good... Alhmdulillah...  i manage t0 keep my iman and Islam... Dua nikmat terbesar untuk kita yang bergelar Muslim, guys. Dr. Bell like want t0 scream. My perjuangan n0t d0ne yet. 2 left and there is 2 more.. Insya-Allah kheir! pray for me... =D Hist0logy and physi0logy... I love you both... make an easy for me ya... huhu... to release my tensi0n, moh Dr. Bell tell you guys s0mething.. haha.. actually Dr. Bell just had my hukuman. What is hukuman?? Penalty! huhu.. Sape yang hukum?? Apa yang Dr. Bell wat salah??? NO! NO! NO! I'm da prisoner and i g0t my punishment... Guys, i'm n0t 'crazy' f0r making that la... haha... 


"Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung" (QS. An-Nur: 31).


When u ols heard ab0ut kesalahan... silap.. wr0ng.. mistake.. careless.. then mesti all 0f that berkait dengan hukuman.. punishment... Anywhere la in da w0rld... there is mistakes AND THERE IS PUNISHMENT! then imagine... a w0rld without hukuman... walawey..~ HARU-BIRU! That's why Allah tetapkan peraturan... WE NEED RULES! As a muslim.. there a l0t of rules we need t0 f0ll0w... but bape banyak je yang kita ikut???  Peraturan akan wujud bila tanpanya akan timbul satu masalah. Then think` Why Allah makes s0 much peraturan f0r His hamba???  T0 solve the Problem! Guys, N0b0dy makes s0mething without the POINT! S0, like Dr. Bell just n0w, Dr. Bell was not crazy f0r making punishment for myself~ I've my p0int..... =D

Monday, June 20, 2011

ADA U-TURN Tak ???


2.45pm, Sayeda Zainab, Cair0 - Alhmdullillah... up0n t0 Allah f0r this sigh... hehe... Dr. Bell finished biochem b00k... juz left the questi0n t0 answer... insya-Allah t0nite and t0morr0w... with the best 0f luck!!!! yeay!! =D T0day n0t t0 hot... i dun n0e la h0w's outside... but me inside... waaa~~ tak mau kipas... sejuk! hehe.... or maybe bec0z i'm fasting?? haha.... =P Time Dr. Bell take a rest neh.. ada pulak pak cik ' IKEA' menjerit-jerit kat luar tuh.. haish!! spoilt jerk... but never mind that's h0w diorg cari rezeki... d0esn't matter la kan as l0ng it is HALAL... Di0rg pun nak hidup jugak... hehe... May Allah bless them.. =D


Today~ i realised sumthing when i read my bi0chem juz n0w... i read it f0r the sec0nd time actually BUT... arrgghhh!!!! still n0t memorising... why???? that's 0ur challenge guys! N0t every little thing we can just have it at that m0ment. Allah want t0 teach us about SABAR. Guys, Edison failed 1000 times bef0re he managed to make the electric light u kn0w??? fuh! If Dr. Bell la kan.. dah duduk menonggeng kat tepi plug electric tuh.. ngamuk-ngamuk!! haha... S0, see! There will be your chances s00n.. Allah never f0rget u la wey... =D

Ni ada lagi ni... GANJARAN UNTUK ORANG YANG SABAR, Allah had pr0mised tau in Quran.... Take a l00k...


Ganjaran sabar di dunia ialah mendapat kemenangan dan kejayaan hidup dalam menegakkan kebenaran Allah. 


Firman Allah bermaksud: “Ya, cukuplah jika kamu bersabar dan bertakwa dan mereka akan datang menyerang kamu seketika itu juga, nescaya Allah akan menolong kamu dengan lima ribu malaikat yang memakai tanda.” (QS Ali Imran: 125).


“Orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh kelak akan kami masukkan ke dalam syurga...” (QS An-Nisa: 122)


“Barang siapa yang membawa amal yang baik maka baginya (pahala) sepuluh kali ganda amalnya...” (QS Al-An'am: 160)
“Kecuali orang sabar (terhadap ujian) dan mengerjakan amal soleh, mereka beroleh keampunan dan pahala yang besar.” (QS Hud: 11)

Haaaaa!!! Dr. Bell is n0t lying la guys. Bahagia giler la if kita manage t0 be Orang yang sabar kan??? Insya-Allah.. in the meantime... p0ssible f0r us t0 make it! Ameen...
orait~ Back t0 my story of Biochem book... Dr. Bell bace 2 kali then Dr. Bell tg0k soklan but ada jugak yang tak ingat... Apa Dr. Bell buat?? Of c0z la kene rujuk balek..Tg0k blek .. bukak blek page yang sepatutnya. EVEN kita dah baca pun tadi sebenarnya kan?? Kalau kita buat berlagak?? tak mau tg0k cne? Kita takkan dapat jawab la s0klan tuh kan... isn't it? S0, same g0es t0 our life guys, anything we have t0 turn back bec0z kita nak cari sumber rujukan! Bukannya kita NAK PANDANG BELAKANG s0kmo! hidup should be face f0rward.. yes!!! keep g0ing forward... let bygones be bygones... But what if u ols sesat??? Main jalan straight jer langsung tak toleh2.. mau sampai hutan mane tah lau dari KL kan..? =D




Keep going Moving with ur Iman










































Hidup kita kene ada u-turn sekali-sekala bec0z kita neh bukannya selalu betul sangat. Nabi Muhammad SAW sendiri dah bagitahu apa-apa pun umat islam neh sentiasa ada petunjuk untuk kita refer semula if there is anything yang u ols musykilkan..
"Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Qur'an dan Sunnahku. Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku." (HR Imam Muslim )
Bukan Rasul sahaja yang bersabda.. Malah Allah juga berfirman:



"
Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada ulul amri (orang yang berkuasa) daripada kalangan kamu. Kemudian jika kamu berbantah-bantah(berselisih) dalam sesuatu perkara, maka hendaklah kamu mengembalikannya kepada (kitab) Allah (al-Quran) dan(sunnah) RasulNya, jika kamu benar-benar beriman dengan Allah dan hari Akhirat. Yang demikian itu adalah lebih baik bagi kamu dan lebih elok pulak kesudahannya."
 (AQ Surah 4:An-Nisa, ayat 59)

Let's say if u ols tg0k kat mana-mana jalan lah kan... susah x lau tak ada tempat nak buat u-turn.. Lagiy2 mcam Dr. Bell ni yang suka sangat bawak kereta tuh 180km/j... sah-sah lah melepas tah ke mana... Sume jalan insya-Allah 'll be pr0vided by u-turn way... Same here... u-turn in 0ur life... Allah always make chances f0r His hamba untuk kembali semula. U-turn semula.. Kalau2 u ols rasa jauh... Amik wudhu'.. pegang Quran and read it. Insya-Allah there is peace~  Macam mana pun kita menyimpang dalam hidup kita, as l0ng as rahmat Allah tak hilang lagi dari hidup kita, pasti ada U-TURN!  bec0z pintu taubat Allah itu sentiasa terbuka. Tak pernah tertutup pun! but remember~ Jangan sampai kita lalu Highway baru kita nak u-turn... there n0 u-turn you noe! yup... you can make u-turn but dekat mana... dekat SUSUR KELUAR LEBUH RAYA. H0w long you're gonna t0 wait juz make a u-turn and juz bec0z of your carelessness...??? Jadi ada je peluang nk bertaubat, ambillah peluang itu bec0z when you're already arrived at Padang mahsyar.. No body will get u-turn. ADA! but u'll have a l0ng journey... rasa duduk dalam azab Allah dulu.. then u ols dapat return t0 nikmat Allah. Sebab Allah dah berfirman semua muslim, semua orang islam memang kan dimasukkan ke dalam syurga.

DR. BELL SAID: hidup kita takkan lekang daripada maksiat. Btol tak? everyday~ every minute~ even sekecil kuman pun maksiat tuh still the name is maksiat guys! example.. nak relaxkan otak sebab baca banyak sangat buku.. then try on9 TONTON.MY tg0k citer NORA ELENA... haha... ada jerk mende alah yang tettttt~ dlm tuh... maksiat tuh..~ S0, banyak lagi sebenarnya yang kita tak perasan pun sebenarnya yang kita buat tuh actually bende buruk. Zaman yang kita hidup sekarang ni lagi la Innalillahi wainnalillahi raji'un... u ols realisedkan h0w is it... Malaysia! mak aiihhhh.... Dr. BEll speechless...~ everyday in the paper.. think again~ Lagi-lagi zaman kita sekarang akhir zaman. Cubaan, maksiat, perkara laghah bersepah-sepah dengan TV lagi.. everywhere kind t0 be bende yang melalaikan kita pada Allah. S0, if we keep m0ving all the way trough with 0ur zaman.. haha.. imagine where are y0u going??? syurga ke neraka?? that's why... keep u-turn! Selagi ada nyawa.. selagi ada kudrat nak dirikan Solat.. selagi ada mata nak baca Quran, selagi ada mata nak baca buku agama.. selagi hati masih risau pembalasan dari Allah kelak.

Hidup kita ni kan sebenarnya ada INERTIA LAW.. guys, what's inertia??
Contohnya, time u ols tid0 dalam bas la kan nak balik kampung time raya punyer pasal... tersengguk-sengguk kat dinding bas then biler bas tuh st0p suddenly... believe me! that u'll tend t0 be forward right?? that's inertia! then what else.... y0u want t0 have fries with the chili s0s... when u ols tonggengkan botol sos chili kimball yang baru bukak tuh... u ols tend t0 goncang2 dulu kan... then within a second s0s tuh sendiri akan keluar but u ols dah stop goncang.. that's again INERTIA guys! 


meaning Inertia is tendency of an object in motion to remain, or an object at rest to remain at rest, unless acted upon by a force. haha.. kan dah kena ayat physic Dr. Bell... anyway, juz make it short. Apa kaitan inertia dengan life kita??? Try imagine.. if u ols dah terbiasa hidup dengan cara hidup zaman sekarang.. bukanlah Dr. BELL nak cakap yang orang zaman sekarang hidup tak bagus cuma kita realised kan hidup akhir zaman penuh dengan COBAAN.. kalau hati tak kuat, kalau hati tak cuba kembali semula pada Yang Maha Esa, takut-takut kita akan sesat. Kita ikot je flow dunia yang ditelan arus zaman. Lari dari ajaran Quran dan Sunnah! bec0z inertia hidup ini s0 strong guys! Kadang-kadang kita study kat Mesir.. macam dapat hidayah.. pergi kuliah pakai kopiah, baju melayu, then tudung labuh sebab ENVIRONMENT! but when we c0me t0 Malaysia, see how will we change if we d0 not have str0ng iman and faith in ALLAH. =D
Dr. Bell is n0t pointing t0 someb0dy else. Sama-sama kita peringatkan diri agar WE LIVE FOR HIM....

Guys, Don't forget Allah sayangkan kita. Allah rindukan kita. Hamba-hamba-Nya yang taat. Allah nak kita per0leh nikmat Allah. tapi sayang Allah tak boleh pilih semua makhluk untuk dimasukkan dalam syurga bec0z there is limitation! If every0ne can manage t0 g0 int0 syurga easily, then dah tak de istimewanya syurga tuh... isn't it right? s0 competitve! dun juz bec0z we f0rget to make a u-turn in 0ur life then kita akan terima Kitab amalan kita dengan tangan kiri. Jangan sebab kita buat-buat tak nampak signboard U-turn yang Allah bagi, Kita akan terseksa time nak lalu Titian Sirat... What difficult?? turn the stereng n G0 to the correct path~ Allah is waiting you with smiling.. =D
 


Salam Ababah... -ANAA'AA

Saturday, June 18, 2011

TanGanku Kayu =(

6.10 pm, Sayeda Zainab, Cairo - Arrrrgghhh!!!! s0 h0t today.... Dr. Bell is editting the blog and   d0wnl0ading songs... haha.... actually i g0t another subject BIOCHEM!! but.... ermmm.... relax first then we pulun!!!!! huhu... Insya-Allah kheir... =D by the time waiting for the song n sambil makan 'mee sanggul'... tau tak mee sanggul??? haha... it's a FOOD!! =P fried it and eat! huhu... ooppss...~ continue~ sambil makan, Dr. Bell opened up one by one album in the lappy... saw s0me of my best frenz drawing.... Waaaaaaaa!!!! sangat jelez maaaa..... sangat chantek... tuh yang Dr. Bell saved tuh... hehe.... Credit t0 Ainatul Mardhiah Mohammadin.... i admit k0 memang sangat berbakat... and s0 pity la dapat kawan macam aku yang 'TANGAN KAYU'. ;( If Dr. Bell started t0 draw... the beautiful charming cindarella might be shrek u know?? haha....



even diz is not me...  doesn't matter i love it..

  Diz is the drawing time s0 sleepy in lecture as i remember la kan??


YES!!! i edit some... haha... see the red eyes...  @_@



diz one tak ingat la plak kat mana Aina lukis... hehe...

Subhanallah... Maha suci Allah... that's all aina's drawing.... cantik kan???? Aina, u should belanja me for advertise ur drawing... hahaha.... PYRAMID!!! =P thanx g0d to have a dedicated fren like u... keep going on ur effort.... Doc pun bley jadi pelukis kan?? hehe...


Sesungguhnya Allah jadikan manusia itu berbagai ragam... berbagai rupa... berbagai perangai... berbagai hati budi... untuk apa??? itulah cara Allah mengimarahkan dunia... Dunia ini milik Allah... jadi tak kesahlah Allah nak buat apa pun... Asalkan Dia happy kan???  Allah cakap je kata-kata hikmat Dia... Kun fayakun!! No body will st0p him~ Takankan lah Allah nak cipta manusia ni makhluk ni sama je sume... boring la nantikan.. S0, try t0 imagine da world full 0f NERD pers0n??? Oh NO!!! such a disaster u know...! then, all pe0ple beside u ols yang beriman Soleh Solehah... that c0uldn't be... Dr. Bell sendiri akan gila kalau dunia macam tuh... that's why we need varitety! Bec0z that will make pe0ple realise and try t0 make a change... ANJAKAN PARADIGMA.... HEGIRA FIRDAUSI~ From the w0rse t0 the best~ Insya-Allah....


Memamg sedih kalau kita tak punya kelebihan... tapi ingatlah Allah sebenarnya kurniakan kelebihan pada hamba-hambaNya... mungkin kita akan kurang dari sudut yang lain... tapi insya-Allah kita akan temui kelebihan kita dari sudut yang lain pula. 


firman-Nya dalam Surah At-Talaq ayat 2-3


Bermaksud :
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya akan dijadikan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya).
Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas hatinya. Dan (ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukupkan baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang di kehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.


Guys, try to understand the last ayat... "Allah telahpun menentukan kadar bagi berlakunya setaip sesuatu.." which means Allah tahu apa yang hambaNya mampu buat dan itulah takat yang diberikan pada hambaNya. N0t every pe0ple Allah bagi kelebihan dan n0t every pe0ple Allah nampakkan kelemahan. SEBAB???? Allah nak teng0k siapa yang bertaqwa... bt0l tak??? sama-sama kita muhasabah diri ye... But realised tak s0meh0w ada kalangan kita (manusia ni la)  tend t0 melawan fitrah yang Allah tetapkan 0r melampaui batas. Dr. Bell tak cakap pun slah if we want t0 try overexpected things but within our limit la. We can change t0 be the best tapi janganlah ada guys yang teringin sangat nak deliver baby macam kaum hawa kan??? =D

 DR. BELL SAID : Ab0ut kelebihan yang sebenarnya kita ada tapi kita tak pernah nak buka mata hati kita untuk menilai... ha!! ni contohnya, kalau ANJING~ kita nampak yang baik ke yang buruk?? Mesti kita akan cakap anjing tuh ganas.. menakutkan.. tau gigit orang jer kan?? tapi bagi orang cina atau polis, anjing tuh digunakan sebagai binatang yang protective... nak jaga rumah letak anjing depan rumah.. menyalak-nyalak anjing tuh even they juz saw angin g0yangkan p0kok.. haha.. Polis need dat d0gs f0r searching pe0ple missing... hidung anjing tuh sense of odour dier mak aihhhh berkali-kali ganda useful dari manusia tau... :D lagi apa lagiy?? KAIN BURUK.... nampak jerk macam menyemak... siap main baling-baling jer kat atas lantai tepi bilik air kan?? dah la hitam.. kotor... but at an0ther side... kain buruk tuh tolong kita bersihkan dapur.. bersihkan air tumpah... ha! lau x cayer... cuba s0r0kkan kain buruk mak-mak u ols kat dapur... then tumpahkan air.... i believe yang u ols punyer moms akan mengamuk sakan... membebel dari pagi sampai petang then one wh0le day bad mood... Pasal kain buruk tak de je pun.. haha.. " MANA KAIN BURUK NI??? TIME TUMPAH AIRLAH NAK HILANG???" konfem meraban mak-mak u ols cari kain buruk... haha...


Ermmm... lagiy2... TAHI ARNAB!!! Dr. Bell n family bela arnab kat umah... jadi tahu la sikit-sikit... hehe.... TAHI ARNAB... nama pun TAHI~~  sah-sahlah busuk errkkkk.... kotor!!! isn't it??? Memang busuk pun... Dr. bell sangat tak tahan bau belakang rumah tapi what's its g00d...?? yup... Tahi tuh la yang petani-petani kat Malaysia kadang-kadang guna untuk dijadikan baja tau~ sayur-sayur yang u ols makan tuh... sawi, bayam, kangkung.... mostly sekarang... petani memang konfem guna tahi arnab sebab kos rendah. haha.... Orait! Dr. Bell gave examples and u ols think ab0ut it... =D


so, don't be t0 sad... if u ols teng0k ramai ada kelebihan... sebenarnya kita yang tak pernah nak nampak kelebihan kita.... Dr. Bell pun x ada langsung any 'X fact0r' dalam diri... dah la tak tau nak ckp in public... malu depan orang ramai... tak berani nak face-2-face...  dr. Bell bukannya pandai sangat... kene belajar pulun baru lah dapat jawab.. bukannya Allah anugerahkan otak ni memang p0wer... hehe... Dr. Bell terima seadanya and try t0 accomodate with the weakness..... then baru la kita tau kat mana kelebihan kita.... MAKE ADVANTAGES OF OUR WEAKNESS~ huhu... and don't f0rget use that kelebihan untuk mengabdikan diri pada Yang Esa... Remember! Whatever in 0ur life Goes back t0 Him... He's evrything! IF Y0U HAVE ALLAH.. YOU HAVE IT ALL... insya-Allah.. syukur with what we have.... bec0z you don't know if there is 'another' best f0r you... Dr. Bell h0ping that u ols will make all the kekurangan as 0ne of the pathway t0 elevate TAQWA u ols... Bec0z fr0m taqwa y0u might be SYUKUR.. Fr0m syukur Y0u might miss Allah in your life... Fr0m that m0ment y0ur b0nding btw Allah and u are bond covalently... even syaitan u'll ign0re... believe Dr. Bell~ =D

Pak Tam (bukan nama sebenar)~ succeed with the baja Tahi Arnab

oh My God!!! Maghrib!!! i need t0 Solat.... sorry 4 da short st0ry~~~


Salam ababah.... - ANAA'AA

Friday, June 17, 2011

JanGaN MenGaMuk DenGan Allah

7.55 pm, Sayeda Zainab, Cairo - Salam alaik.... t0day actually n0thing t0 share... but sumthing went ar0und in my head.... t0morrow Dr. Bell 'll have an 0ral anat0my exam... s0, n0t s0 pack la my time... and that make me thinking... haha.... =D When i closed my Quran after subuh prayer, i th0ught of my d0a... i dun even n0e if there is a single little 0f my doa dah diperkenankan oleh Allah ke belum.... sepanjang hidup Dr. Bell x pernah fikir pun la sebenarnya... tapi alhmdulillah sebenarnya banyak yang Allah dah perkenankan.... kita memang bersyukur... kita terima kasih pada Dia... tapi kita tak pernah fikir kan.... Kenapa Allah perkenankan?? Kenapa d0a kita x diterima?? kenapa aku doa sejak kecik tak makbul2 pun?? kan? kan? kan?

Guys, ada banyak sebab kenapa doa kita tak dimakbulkan sebenarnya... kita cuma x tilik balik diri kita ni. Cuba baca ni... mana tau ada yang sedar kan.... Insya-Allah...

10 SEBAB KENAPA DOA TAK DIMAKBULKAN ATAU TAK DITERIMA :



 
1}  Mengenali ALLAH....tetapi tidak menunaikan suruhannya
  2]  Mengatakan cinta kepada Rasul...tetapi meninggalkan sunahnya

  3}  Membaca alquran...tetapi tidak beramal dengannya

  4}  Makan nikmat ALLAH ...tetapi tidak bersyukur denganNYA

  5}  Mengatakan syaitan musuhnya...tetapi tidak menentangnya

  6}  Mengatakan syurga itu benar...tetapi tidak beramal untuknya


  7}  Mengatakan neraka itu benar...tetapi tidak lari darinya

  8}  Mengatakan mati itu benar....tetapi tidak bersedia menghadapinya

  9}  Bangun dari tidur lalu menceritakan keaiban orang lain..tetapi melupakan keburukkan diri sendiri
 10}  Mengebumikan jenazah sahabat sahabat ..tetapi tidak mengambil iktibar daripadanya


See.... i n0e la 1 of diz is u ols punyer attitude kan? i admit it... some is mine.... s0, sama-sama kita muhasabah semula diri kita. Mana yang perlu dibetulkan diislah semula... mana yang dah baik tuh diperbaikkan lagi... Semoga Rahmat Allah tak berhenti. =D

DR. BELL SAID: Anything happened guys, remember that we're juz Hamba... Memang la bila kita tak dapat sumthing yang kita nak kita kan rasa sedih.. sakit hati... geram.. rasa nk ngamuk.. baling barang.. gedegang pintu bilik air... sepahkan sume baju dalam almari... yes!! itulah FITRAH seorang manusia yang TAK SABAR sebenarnya. Tak pernah nak fikir Allah tahu apa yang terbaik untuk kita... Na'uzubillah min zalik... Jangan kita dalam g0longan macam ni sebab biler dah dikuasai NAFSU AMARAH... Syaitan la kawan kita....~ 

Wajarkah kita mengamuk dengan allah kalau2 d0a kita atau permintaan kita tak dimakbulkan?? Kita ni siapa sebenarnya pada Allah?? Kita ni apa yang lebih?? ada lebih ke? None!! Nothing guys... Jadi, if all u ols punyer d0a x lagi dimakbulkan... TERUSKANLAH... teruskan berd0a...~ istiqamah dalam berd0a... itulah yang sebaiknya.... Remember!!! Kita yang meminta bukan kita yang memberi... Adab orang yang meminta tuh mcm mne?? Tunjuk baik.. sopan.. malu2 kucing kan?? Jadi, Selagi Allah tak palingkan muka daripada kita.... jangan sesekali putus asa untuk berd0a... kerana Allah sebenarnya tak pernah lupakan atau abaikan hamba-Nya... cuma kadang-kadang Allah nak UJI!! macam mana Allah nak uji?? Tak makbulkan doa tuh pun sebenarnya satu ujian~  

kalau nak tau Allah pun bukan senang-senang jerk nk makbulkan doa hamba-Nya....

video

Alhamdulilah... senang jerk kan?? kita mintak macam2!! itu ini... Nak cemerlang la... ada yang nak kawen cepat la... Ada yang tambah isteri la... Ada yang susah dapt kerja mintak dapt keje.... Ada yang doa bagi mak dia lembut hati dia nk beli motor... macam2 la... Haish!! Kalau la kerja menerima doa dan memakbulkan doa ni diletakkan pada manusia... Nescaya banyak yang kene reject! MACAM MANA NAK HANDLE SATU DUNIA KOT~ Itulah kekuasaan Allah dan kasih sayang Allah yang x pernah jemu layan Hamba-Nya.... Kita selalu megeluh... Insya-Allah Allah tidak akan mengeluh walau sebruk manapun hamba Dia... pintu taubat Allah sentiasa terbuka walaupun hingga detik akhir nafas seseorang itu... Ingat guys! =D


Berd0alah.. tak rugi pun... walaupun terpaksa menunggu... ingat! Bukan kita s0rang jerk makhluk Allah... Rami lagi Allah nak layan... jadi SABAR, REDHA, dan SANGKA BAIK lah dengan Allah.... Insya-Allah segalanya akan dipermudahkan.... Allah takkan pernah lupa hamba-hamba-Nya tapi kita yang selalu lupa pada Dia... isn't it?? Apa contohnya?? When Allah give u ols musibah or sumthing bad happened... that is da time Allah wanted u ols t0 c0me back t0 right path... See! Allah tak nak kita jauh menyimpang... Allah bagi kita susah sikit je sebab Allah tahu kita bila susah pasti akan kembali pada Dia... tapi ada Allah cakap.. " Kau hamba-ku yang sombong.. apabila susah kau datang pada-Ku.. apabila senang kau lupakan Aku... Langsung tidak ada rasa malukah dalam diri-mu?? " ADA ALLAH BERFIRMAN MACAM TUH PADA HAMBANYA??? Never!! ever!!! Bahkan Apabila seorang hamba itu datang pada-Nya membawa 1000 masalah sekalipun, Allah suka~ Sebab kia meminta pada-Nya.. Itulah tanda Allah maha kuasa.

Firman Allah: "Dan sesiapa yg bertaqwa kpd Allah, maka Allah akan menyediakan baginya jalan penyelesaian (kpd masalah yg dihadapinya). Dan Allah berikan kpdnya rezeki yg dia sendiri x sangka akan mendapatnya; dan sesiapa yg bertawakkal (berserah) kepada Allah, maka Allah akan mencukupkan segala keperluannya.."
 [سورة الطلاق] 


Salam Ababah - Anaa'aa

Tuesday, June 14, 2011

subhanallah! semua berhikmah

9.45 am, sayeda zainab, Cair0 - Dr. Bell berpeluh-peluh... tangan sejuk even cuaca panas... hehe... dada berdebar-debar... tachycardia... sekeliling penuh dengan buku anatomy... berselerak!! aduh... dah habes baca dah habes buat latihan tapi takut dan cuak tuh tak berhenti langsung.... ini semua FITRAH~ sasab dier biler nak EXAM camni la... hehe tapi kalau tak diciptakan rasa takut dalam hati manusia, maka manusia akan lalai bahkan mungkin akan hilang rasa malu untuk hidup. =D

But da same here....  t0day's talk is n0t ab0ut dat... it's a little bit cheeky st0ry but i thought it wa s0 nice t0 be story guys... 

Allah make a fate f0r u but u will n0t even n0e each of it till it's happened... how's Allah s0 almighty and see~ Allah sgt bijaksana.... Dia biar kita berusaha untuk dapat yang terbaik.... bec0z wif 0ur USAHA then kita akan appreciate apa-apa kejayaan yang kita dapat... isn't it right?? =)

And Anything yang Allah make it untuk kita Insya-Allah ada hikmahnya. What is hikmah??? guys, hikmah is s0mething dat u'll never n0e wut u get fr0m it... hehe... berbeli-belit lak Dr. Bell punyer explanation...~ =) Neway juz make it easier.. in 0ur life... u ols punyer life la kan... if sumthing happens, it looks like bad but u'll never n0e actually it is the BEST for u... and vice versa.... yes!! believe me.... Hikmah is ar0und us actually bec0z we're Hamba ALLAH... =D

Rasulullah saw  dengan sabdanya:
الحكمة ضالة المؤمن فحيث وجدها  فهو  أحق  بها
(رواه  الترمذي)
Maksudnya: Al-Hikmah adalah barang yang hilang dari orang mukmin, maka di mana saja ia dapati, dia adalah orang yang paling berhak terhadapnya. (Riwayat Tirmizi).


DR. Bell SAID: T0day, i w0ke up early bef0re the azan subuh.... it was s0 nice to have a prayer at diz tyme... s0 peace! Qiamulail~ hehe..  <arabic word> =D it was ar0und 2 am...  but this is n0t about the qiam~ hehe.... had a st0ry ab0ut LALAT.... Wow!!! lalat Mesir sangat menyakitkan hati dan menguji kesabaran Dr. Bell..


After subuh,  tyme Dr. Bell opened again the anatomy book.... about 5 am camtuh, Dr. Bell sangat ngantuk. berapa kali entah buku tuh telangkup kat muka pun dah tak terkira. Haha.. i need sometime t0 manage my barin again. REFRESHMENT!!!! yes... i wanna sleep... =D i t0ld Siti Khadijah t0 wake me up at 7 am.... ok la tuh kan td0 sekejap.. hehe....  


Ding Dong! Ding Dong! 7 am!!! my b0dy felt s0me res0nance~ haha... 
" Bella bangun... pukul 7 dah.." yes..dijah's v0ice. Oh My G0d! felt like juz a sh0rt of tyme.. XD  i juz nodding.... thought 0f wanna have JUZZZZZZ a little nap.. haha.... 


Unfortunately, THE FLIES!!!!! LALAT.. or anything la yang korang panggil menatang tuh... haha... LALAt itu mengganggu Dr. Bell.... baik jerk dia landing kat situ sinin.... rasa geli-geli... and my hand bersimpang-siur  nk tangkap dier~ HAISH! spoil m0ment~ haha.... ab0ut half an h0ur jugak la bertarung ngan lalat tuh... mata pejam lagi... XD tangan dengan mulut jerk yang bising... At last! yes... i'm a loser! Sang lalat itu wins the race... Argghhhhh!!!!!!  Dr. Bell bangun dan membebel. Dengan rasa dendam dengan LALAT-LALAT itu... Dr. Bell amek la t0wel n close the 'hamam' Door~ tettt..... i t00k my bath.... 
 i am the winner!! i am winner!!




dat juz a short story of mine yang buat Dr. Bell fikir kalau Sang Lalat tuh tak datang mengacau... rasanya Dr. Bell akan terlajak 'TAKE A NAP' until la k0l bpe pun tak tau... k0n0n malam bangun Qiam kan...? hehe.. s0, guys... think again... all this is about HiKMAH... setaip yang berlaku itu ada hikmah disebaliknya.... Allah takkan buat sesuatu tanpa tujuan... Sentiasalah husnu Zhon dengan Allah kerana Allah sahaja yang tahu apa yang terbaik untuk kita.. 


Rewind semula kehidupan kita masa lalu... 
maybe sekarang umur kita 21 tahun, but then try t0 recall 
mse umur kita 10 tahun ke 12 tahun ke 18 tahun ke.... i believe ada sumthing dlam hidup u ols yang akan buat u ols fikir "Sesungguhnya hidup ini penuh dengan Hikmah." Remember! Allah takkan senang-senang bagi u ols nampak himak tuh.... hikmah tuh kene cari sendiri... Sebab tuh Hadith yang kat atas tuh... Hikmah adalah sesuatu yang hilang daripada orang Mukmin, dan apabila dia menjumpainya dialah yang berhak ke atasnya. =D


Salam Ababah..... -ANAA'AA

Tuesday, June 7, 2011

JaNgan TaNgisi KeMatiaN


in the name Allah da most graci0us and the most merciful

11.30 am, Sayeda Zainab, Cair0 - "Subhanallah walhamdulillah walailahaillah wallahu akbar." I felt s0 grief by da time i had t0 finish Anat0my textb00k upperlimb... Sudden thinking 0f sumthing... but n0thing comes ar0und... that's n0rmal guyz~ when u've 5 minutes stupid time in ur life... U dun n0e wut u're thinking, wut u're d0ing n da most terrible is when u dun even realise wut r u doing??? why?? what?? h0w it can be?? haha.... siyesly, i felt it and i n0e u d0 too... chilled!! hehe...
but diz is n0t wut i'm g0ing t0 share... a little 5 minutes tazkirah should be...Inysa-Allah.. THE DEATH!!! Allah had promised in Quran.. 

كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ وَنَبْلُوكُم بِالشَّرِّ وَالْخَيْرِ
 فِتْنَةً وَإِلَيْنَا تُرْجَعُونَ
                                                                                                                       (surah Al-anbiya':35)
            Every soul shall have a taste of death: and We test you by evil and by good by way of trial.
                                                                    to Us must ye return.

Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Kami akan menguji kamu dengan keburukan dan kebaikan       sebagai cobaan (yang sebenar-benarnya). Dan hanya kepada Kamilah kamu dikembalikan.

Mati?? Maut?? Kematian?? death?? dead b0dy?? cakap la apa sahaja pasal mati.... n0 pe0ple will laugh.. wut da syn0nym ab0ut it is SaDNess.. Bila ada orang sampaikan berita pada kita," Kak, tak sangkakan si fulan dah pergi dulu." Da first impressi0n ofc0z ur heart will feel like WHATT??? SHE"S GONE...?? even kita suka orang tue atau tak... even orang tue slalu sakitkan hati kita.. but believe me at da tyme kita terima berita kematian si fulan, takkan ada sekelumit pun rasa suka akan timbul.... that's we called it FITRAH! Subhanallah... betapa Allah jadikan hati kita sesuci-sucinya tapi kenapa dlam kehidupan seharian kita masih lagi ada rasa benci, menyampah. sakit hati... SEBAB kita sendiri yang palitkan hati kita dengan debu-debu d0sa.. Kita tak sedar apa yang kita lakukan sebenarnye bagi effect kat hati kita.. SAMA-SAMA kita muhasabah diri.. Insya-Allah....

Tapi da m0st terrible in 0ur life actually, when u've t0 hear the death of ur beloved one... yupp!! i n0e... sumtime we cann0t accept but dat is Allah's fate... n0 body can deny... at dat tyme, JANGAN TANGISI KEMATIAN si dia.. mak kita, ayah kita, adik kita, kakak kita, abang kita, sedara kita, atuk kita, nenek kita... BIARKAN DIORANG PERGI~ Let them G0! Jangan seksa r0h mereka dengan air mata kita yang tak seberapa tuh.... setitis air mata kita yang jatuh ke bumi boleh seksa mayat guys... 

                            SENYUM dan REDHA lah dengan kehendak TUHAN 



DR. BELL SAID: Kematian Bukan satu perpisahan tapi sebuah pertemuan.. YA!!! Kematian adalah perpisahan tapi dengan siapa??? perpisahan duniawi~ perpisahan dengan makhluk Allah~ perpisahan dengan manusia~ TAPI YA!! Pertemuan~ Pertemuan dengan siapa??? DENGAN pencipta kita guys... ALLAH TAA'LA... ada lagiy ke pertemuan yang semanis pertemuan dengan pencipta kita sendiri 0ur creat0r... SUbhanallah...~ 

Sesungguhnya Allah menciptakan kehidupan agar hamba-Nya merasa rindu.... perpisahan dengan Dia.... Sebab itulah Allah ciptakan Dunia agar manusia mampu teruskan hidup agar dapat berjumpa dengan-Nya... Jika rindu kita sangat kuat dan utuh, Insya-Allah kita takkan lari dari jalan-Nya.... Wut t0 be sad.. When there's pe0ple dun n0e dat WE SHOULD MISS ALLAh... fr0m dat.. yesss!! All the musyrik things happened... like we 're having now zaman kita neh...

Guys, Allah ckp semua yang ada pada kita di dunia akan putus drpd kita except these 3 things:
  • Ilmu yang bermanfaat
  • Sedekah jariah
  • doa anak2 yang soleh

Make a w0rthy life in da world... becoz dat's determine ur fate in the new w0rld.... Sesungguhnya ada diceritakan Allah ambil satu hamaba ini yang paling derita hidupnya paling susah dan Allah celupkan dia ke dalam syurga.. Celup sahaja!! Dan apabila dia dikeluarkan Allah bertanya : Adakah engkau pernah merasa derita???? Teros sahaja dia menggeleng... HAnya dicelupkan sahaja dlm syurga, dia boleh lupa semua derita dan seksa yang dialami...

Dan apabila Allah ambil satu lagi hamba yang paling bersa nikmat Allah di dunia dan Allah celupkan ke dalam neraka... Apabila ditanya: Adakah engkau pernah berasa bahagia dengan nikmat-Ku??? Maka dia menggeleng... Hanya sekali celupan ke dalam neraka... dia boleh melupakan semua nikmat yang diperolehi... InSya-Allah t0gether we make it... Ameen~

Salam Ababah... -ANAA'AA 













I'm n0t G00d but Me is Me

My Photo
DR. BELL
Shah Alam, Selang0r, Malaysia
TiAda RinDu itu aku Hadiahkan untuk selain-MU Kecuali pada yang empunya Rindunya hanya untuk-Mu
View my complete profile