topbella

Friday, June 17, 2011

JanGaN MenGaMuk DenGan Allah

7.55 pm, Sayeda Zainab, Cairo - Salam alaik.... t0day actually n0thing t0 share... but sumthing went ar0und in my head.... t0morrow Dr. Bell 'll have an 0ral anat0my exam... s0, n0t s0 pack la my time... and that make me thinking... haha.... =D When i closed my Quran after subuh prayer, i th0ught of my d0a... i dun even n0e if there is a single little 0f my doa dah diperkenankan oleh Allah ke belum.... sepanjang hidup Dr. Bell x pernah fikir pun la sebenarnya... tapi alhmdulillah sebenarnya banyak yang Allah dah perkenankan.... kita memang bersyukur... kita terima kasih pada Dia... tapi kita tak pernah fikir kan.... Kenapa Allah perkenankan?? Kenapa d0a kita x diterima?? kenapa aku doa sejak kecik tak makbul2 pun?? kan? kan? kan?

Guys, ada banyak sebab kenapa doa kita tak dimakbulkan sebenarnya... kita cuma x tilik balik diri kita ni. Cuba baca ni... mana tau ada yang sedar kan.... Insya-Allah...

10 SEBAB KENAPA DOA TAK DIMAKBULKAN ATAU TAK DITERIMA :



 
1}  Mengenali ALLAH....tetapi tidak menunaikan suruhannya
  2]  Mengatakan cinta kepada Rasul...tetapi meninggalkan sunahnya

  3}  Membaca alquran...tetapi tidak beramal dengannya

  4}  Makan nikmat ALLAH ...tetapi tidak bersyukur denganNYA

  5}  Mengatakan syaitan musuhnya...tetapi tidak menentangnya

  6}  Mengatakan syurga itu benar...tetapi tidak beramal untuknya


  7}  Mengatakan neraka itu benar...tetapi tidak lari darinya

  8}  Mengatakan mati itu benar....tetapi tidak bersedia menghadapinya

  9}  Bangun dari tidur lalu menceritakan keaiban orang lain..tetapi melupakan keburukkan diri sendiri
 10}  Mengebumikan jenazah sahabat sahabat ..tetapi tidak mengambil iktibar daripadanya


See.... i n0e la 1 of diz is u ols punyer attitude kan? i admit it... some is mine.... s0, sama-sama kita muhasabah semula diri kita. Mana yang perlu dibetulkan diislah semula... mana yang dah baik tuh diperbaikkan lagi... Semoga Rahmat Allah tak berhenti. =D

DR. BELL SAID: Anything happened guys, remember that we're juz Hamba... Memang la bila kita tak dapat sumthing yang kita nak kita kan rasa sedih.. sakit hati... geram.. rasa nk ngamuk.. baling barang.. gedegang pintu bilik air... sepahkan sume baju dalam almari... yes!! itulah FITRAH seorang manusia yang TAK SABAR sebenarnya. Tak pernah nak fikir Allah tahu apa yang terbaik untuk kita... Na'uzubillah min zalik... Jangan kita dalam g0longan macam ni sebab biler dah dikuasai NAFSU AMARAH... Syaitan la kawan kita....~ 

Wajarkah kita mengamuk dengan allah kalau2 d0a kita atau permintaan kita tak dimakbulkan?? Kita ni siapa sebenarnya pada Allah?? Kita ni apa yang lebih?? ada lebih ke? None!! Nothing guys... Jadi, if all u ols punyer d0a x lagi dimakbulkan... TERUSKANLAH... teruskan berd0a...~ istiqamah dalam berd0a... itulah yang sebaiknya.... Remember!!! Kita yang meminta bukan kita yang memberi... Adab orang yang meminta tuh mcm mne?? Tunjuk baik.. sopan.. malu2 kucing kan?? Jadi, Selagi Allah tak palingkan muka daripada kita.... jangan sesekali putus asa untuk berd0a... kerana Allah sebenarnya tak pernah lupakan atau abaikan hamba-Nya... cuma kadang-kadang Allah nak UJI!! macam mana Allah nak uji?? Tak makbulkan doa tuh pun sebenarnya satu ujian~  

kalau nak tau Allah pun bukan senang-senang jerk nk makbulkan doa hamba-Nya....

video

Alhamdulilah... senang jerk kan?? kita mintak macam2!! itu ini... Nak cemerlang la... ada yang nak kawen cepat la... Ada yang tambah isteri la... Ada yang susah dapt kerja mintak dapt keje.... Ada yang doa bagi mak dia lembut hati dia nk beli motor... macam2 la... Haish!! Kalau la kerja menerima doa dan memakbulkan doa ni diletakkan pada manusia... Nescaya banyak yang kene reject! MACAM MANA NAK HANDLE SATU DUNIA KOT~ Itulah kekuasaan Allah dan kasih sayang Allah yang x pernah jemu layan Hamba-Nya.... Kita selalu megeluh... Insya-Allah Allah tidak akan mengeluh walau sebruk manapun hamba Dia... pintu taubat Allah sentiasa terbuka walaupun hingga detik akhir nafas seseorang itu... Ingat guys! =D


Berd0alah.. tak rugi pun... walaupun terpaksa menunggu... ingat! Bukan kita s0rang jerk makhluk Allah... Rami lagi Allah nak layan... jadi SABAR, REDHA, dan SANGKA BAIK lah dengan Allah.... Insya-Allah segalanya akan dipermudahkan.... Allah takkan pernah lupa hamba-hamba-Nya tapi kita yang selalu lupa pada Dia... isn't it?? Apa contohnya?? When Allah give u ols musibah or sumthing bad happened... that is da time Allah wanted u ols t0 c0me back t0 right path... See! Allah tak nak kita jauh menyimpang... Allah bagi kita susah sikit je sebab Allah tahu kita bila susah pasti akan kembali pada Dia... tapi ada Allah cakap.. " Kau hamba-ku yang sombong.. apabila susah kau datang pada-Ku.. apabila senang kau lupakan Aku... Langsung tidak ada rasa malukah dalam diri-mu?? " ADA ALLAH BERFIRMAN MACAM TUH PADA HAMBANYA??? Never!! ever!!! Bahkan Apabila seorang hamba itu datang pada-Nya membawa 1000 masalah sekalipun, Allah suka~ Sebab kia meminta pada-Nya.. Itulah tanda Allah maha kuasa.

Firman Allah: "Dan sesiapa yg bertaqwa kpd Allah, maka Allah akan menyediakan baginya jalan penyelesaian (kpd masalah yg dihadapinya). Dan Allah berikan kpdnya rezeki yg dia sendiri x sangka akan mendapatnya; dan sesiapa yg bertawakkal (berserah) kepada Allah, maka Allah akan mencukupkan segala keperluannya.."
 [سورة الطلاق] 


Salam Ababah - Anaa'aa

0 comments:

Post a Comment

I'm n0t G00d but Me is Me

My Photo
DR. BELL
Shah Alam, Selang0r, Malaysia
TiAda RinDu itu aku Hadiahkan untuk selain-MU Kecuali pada yang empunya Rindunya hanya untuk-Mu
View my complete profile