topbella

Thursday, June 30, 2011

Tak PeRLu SoMbOnG MiNTak Doa

12.00pm, sayeda Zainab, cair0 -

          بسم الله الرحمن الرحيم
Alhamdulillah... Dr. Bell finished Oral Hist0logy... T0day i make it.. t0p up f0r written insya-Allah... =) Pray f0r me ya guys... I need dat desperately fr0m u ols.. H0pe dat d0a-d0alah 'll bring me t0 be an excellent muslimah d0c s00n... amin... 


Ehem2!! hehe.. i'm s0 happy t0day... All my beban was fading away~ i'm free... Syukran Ya Robb! N0w i admitted you're the best lover ever~ I L0VE Y0U SO MUCH.. Missing t0 see You up there... if i had a chance.. i make it t0day u n0e?? hehe. لا اله الا الله

DR. Bell dun want t0 st0ry long-long t0day.. hehe... but diz thing i need t0 share.. sharing is caring kan... =D 
If i'm not sharing diz wif  u ols... Dr. Bell felt guilty... Bec0z Dr. Bell loves u ols~ TRULY! wif da full of heart... ukhuwah dalam Islam no body can cincang-cincang dia kan?? hehe..




Guys, last tuesday i had my hist0 paper... f0r da first time... i felt s0 depressed! Dun n0e why... My hand sejuk sgt~ bukan suam-suam kuku dah... hehe... Rase cam tak penah baca pun buku tuh.... But Alhamdulillah... Allah helped me everything in exam hall... He gives me ketenangan... I felt s0 lapang... and i managed t0 answer... but of coz la not all... One questi0n i left unanswered bec0z really damn i dun n0e da answer.... Dr. Bell tawakkal hope f0r the best~ The p0int here is n0t my exam but... DOA!!


Dr. Bell wondered why i feel like that... the 2 subject bef0re i'm OK~ if happened t0 u ols... u'll tend t0 think why and why and why also t00 right??? i bet la... hehe.. then after tw0 days later, My mom called me... She asked me..
                     " Along tak ada exam ker? Mama tak dapat-dapat pun sms along."


Gulp! Dr. Bell speechless! Mama didn't get my sms... Oh My God! How can?? Dr. Bell sangat pasti Dr. Bell dah sent sms  tuh.... Dah bagitau mama yang i had hist0 exam... but mama yang tak reply.. i thought mama buzy. I just make silent.


                   "Mama tak dapat ker?? Patut la mama tak reply... i'm waiting tau.. ingat kenapa..."
  
      " Mama ingat along tak ada exam.. sebab tak dapat sms along macam biasa if u nak exam kan always sent me message... i dun n0e la u exam last tuesday...."

Subhanallah... See! How's influencenyer doa-d0a 0ur mom dalam hidup kita.. Allah jerk yang tahu apa yang Dr. Bell rasa... Berkecai! Hancur hati... Sedih~ Then... that's the answer for why i rase tak selesa nak jwb exam hist0 pagi tuh... berpeluh-peluh semacam~ DOA IBU is the best d0a f0r us.... Remember~ dun f0rget t0 inf0rm anything t0 her 'b0ut us... Bec0z u dun n0e actually 0ur m0m is waiting us... Yes! Memang 0ur mom kadang-kdang ada yang tak tunjuk but believe me... EVERY SINGLE MOTHER WILL CARE 'BOUT THEIR CHILDREN EVERY SINGLE MINUTE.... sumtimes bec0z of da Eg0.. She will not sh0w... We have t0 understand~ sangat la rugi ibu-ibu yang tak hargai anak-anak after mengandungkan f0r 9 months~ 


Dr. BELL SAID : We as bergelar 'ANAK'... wajib mohon doa and restu 0ur parents first.. then pr0ceed to next.... Our relative... Our siblings... Our Friends.... =D  i wanna share sumthing..

ORANG YANG MUSTAJAB DOANYA...

1. Doa seorang  Muslim yang saudaranya berada di tempat yang jauh
                        
Dari Abu Darda' bahwa dia berkata bahwasanya Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda. Maksudnya: Tidaklah seorang muslim berdoa untuk saudaranya yang tidak dihadapannya, maka malaikat yang ditugaskan kepadanya berkata : "Amin, dan bagimu seperti yang kau doakan".                                      ( sahih muslim )

2. Orang yang memperbanyakkan doanya pada waktu lapang dan bahagia
Dari Abu Hurairah Radhiyallahu 'anhu bahwasanya Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda.
Maksudnya: "Barangsiapa yang ingin doanya terkabul pada saat sedih dan susah, maka hendaklah memperbanyak berdoa pada saat lapang." 
 Dan firman Allah:
Maksudnya: Dan apabila manusia ditimpa bahaya dia berdoa kepada Kami dalam keadaan berbaring, duduk atau berdiri, tetapi setelah Kami hilangkan bahaya itu daripadanya, dia (kembali) melalui (jalannya yang sesat), seolah-olah dia tidak pernah berdoa kepada Kami untuk (menghilangkan) bahaya yang telah menimpanya                                          ( surah yunus:12)

3. Orang yang teraniaya

Dari Mu'adz bin Jabal Radhiyallahu 'anhu bahwasanya Rasulullah Shallallahu
'alaihi wa sallam bersabda:

Maksudnya: Takutlah kepada doa orang-orang yang teraniyaya, sebab tidak ada hijab antaranya dengan Allah (untuk mengabulkan)                                                                         
4. Doa ibu bapa terhadap anaknya yang sedang bermusafir

Dari Abu Hurairah Radhiyallahu 'anhu bahwasanya Rasulullah SAW bersabda:
Maksudnya: Tiga orang yang doanya pasti terkabulkan ; doa orang yang teraniyaya;doa seorang musafir dan doa orang tua terhadap anaknya.                                                                                                                                                                   
5. Doa orang musafir


6. Doa orang yang berpuasa




7. Doa orang yang dalam keadaan terpaksa

 Allah Ta'ala berfirman:Maksudnya: Atau siapakah yang memperkenankan (doa) orang yang dalam kesulitan apabila ia berdoa kepadanya, dan yang menghilangkan kesusahan dan yang menjadikan kamu (manusia) sebagai khalifah di bumi ? Apakah disamping Allah ada tuhan (yang lain)? Amat sedikitlah kamu mengingatiNya)".                                                     (surah An-Naml:62)

Alhamdulillah.... it's  s0 easy kan nak biar d0a kita makbul~ Be all th0se kind 0f pers0n... then ur  d0a will be makbul... ameenn.... =) and dun even sesekali kita lupa untuk mend0akan orang lain... Jangan kedek nak d0akan orang....~ Sesungguhnya ada diriwayatkan kisah Saidina Ali dan Saiditina Fatimah... i make a sh0rt story ya...


Saidina Ali r.a wanted t0 g0 0ut and saiditina Fatimah asked f0r bring s0me food home... Saidina Ali then had an apple and he wanted t0 bring back f0r his wife... But along through the way of back... he meet orang yang sangat miskin... He feelt s0 pity and cut half of the apple.. and another half f0r his wife then... But till the he meet another people who is yang sangat lapar dah lama tak makan... how can he ign0red kan?? He gave all the apple he had... 


when he came h0me... He felt s0 sorry f0r his wife but Saiditina Fatimah sangat happy ceria sambut suami... Saidina Ali rasa sangat pelik... then Fatimah t0ld him that she g0t a basket 0f apple... Saidina ali counted it's only 9... where another 1? Fatimah said sorry that she was s0 hungry and eat it... What me want t0 tell here that.... See.! satu kita bagi sedekah Allah balas 10 tau...~


Just imagine that we d0akan just se0rang... H0w many feedback yang we'll get back??? 10 people pray f0r us then... Subhanallah.... How marvellous!! hehe... =D If sum0ne asked u ols t0 doa f0r them... make a pray f0r them... insya-Allah Allah akan lagi makbulkan doa u ols and not just ign0red ur D0a... =) 

DON'T KEDEK-KEDEK Y0UR DOA AND DON'T SOMBONG NAK MINTAK DOA dari orang lain... Tak jatuhnyer maruah kita minta orang d0akan kita.... any0ne la yang kita jumpa.... mintalah d0a... Insya-Allah benefits all t0 us again~ Kita kenal ker tak kenal ker dat's not problem bec0z Doa ni tak memerlukan perkenalan.. tak memerlukan hubungan yang utuh... Selagi ada mulut.. ada niat baik... Allah kata apa guys...
 قال: ادعني استجبلکم
                                     "Berdoalah pada-Ku dan Aku akan makbulkannya..."


Insya-Allah.. Allah permudahkan segalanya untuk u ols... Doa Dr. Bell always f0r any0ne yang kenal Dr. Bell... sesape yang Dr. Bell tak kenal uh sila la lap0r diri... i need ur ID t0 be listed in my d0a... haha... kidding~  =P


wokey~ Remember... Sedekah Doa... Allah will gif us more~ Berkat Doa kita pada orang lain... kita akan kena gak cebis-cebis dia kan???? kan??  Raise ur hand and think 0f ur frenz... Make a fully-hearted Doa For them.... u ols ingat orang lain... orang lain tak ingat u ols... Tak apa...~ Ingat! Allah ingat u ols! =D


Salam Ababah..... - ANAA'AA

3 comments:

mardhiyyah solehah said...

nice~ insyaAllah..
sungguh..mohonlah doa pd Allah.. ssghnya Allah suka mndengar rintihan hamba-Nya..

bittaufiq wannajah 4 the next paper~physiology~~
moga Allah pmudhkan..sma2 mndoakn.. :)

DR. BELL said...

=D yup... Allah syg kite~ hehe...

syukran ukhti.... amin... sukses insya-Allah... Allah n0es wuts da best f0r us... =D

dR.@nNisa'_a3w said...

wah..btol2..doa ibu penting...
dpt xperienced arini..
sblm ni xpenah msj mak sblm msk dwn..tp,arini msj sbb tkot sgt...
n alhamdulillah..tenang je jwb exm..wlaupun ad jer yg xleh jwb...
tp,btollah doa ibu tu mustajab..:)

Post a Comment

I'm n0t G00d but Me is Me

My Photo
DR. BELL
Shah Alam, Selang0r, Malaysia
TiAda RinDu itu aku Hadiahkan untuk selain-MU Kecuali pada yang empunya Rindunya hanya untuk-Mu
View my complete profile